Tant si és estiu com hivern, la protecció solar ha d’acompanyar-te sempre (la facial i la corporal). El simple acte de posar-nos crema, oli o loció solar fa que puguem gaudir d’una pell lluminosa i homogènia al llarg dels anys, evitant els signes de l’edat, l’aparició de taques i el càncer de pell, entre d’altres. El protector solar és indispensable, per això cal escollir el que millor s’adapti al nostre tipus de pell.

 

De què parlem quan parlem de protecció solar?

Com bé sabràs, els raigs ultraviolats (UV): UVA + UVB, poden arribar a ser molt perjudicials per a la nostra pell. De fet, la llum UVB és la principal causa de cremades i els raigs UVA són reconeguts pel seu poder penetrador. A més, aquests últims s’associen a les arrugues, la pèrdua d’elasticitat i altres efectes del fotoenvelliment.

La majoria de filtres solars (FPS) de 15 o major nombre bloquegen l’impacte dels raigs UVB. Així és com funcionen: si la teva pell sense protecció triga 20 minuts per posar-se vermella, el FPS 15 prevé l’enrogiment unes 15 vegades més (teòricament), és a dir, unes 5 hores.

Una altra forma de calcular-lo és mitjançant percentatges: un FPS 15 bloqueja un 93% dels raigs UVB, un FPS 30 el 97% i un FPS 50 el 99%. Sembla que no hi ha gaire diferència entre ells, oi? Tanmateix, cada dècima compte i marca la diferència, sobretot en casos de molta sensibilitat a la llum o a la pell o antecedents de càncer de pell.

A més del percentatge de protecció, és important recordar que cap FPS, independentment de la seva capacitat, continua sent eficaç si no s’aplica cada dues hores, i que l’enrogiment de la pell és una reacció davant els raigs UVB, però no revela l’impacte que la pell ha sofert dels raigs UVA.

 

Qui ha de fer servir FPS?

Tota persona a partir dels 6 mesos d’edat cada dia! Fins i tot si ets dels que treballen a cobert tot el dia i només estàs exposat a la radiació un període curt de temps, has de seguir utilitzant fotoprotecció solar i tenir present que la majoria de les finestres no bloquegen els raigs UVA.

 

Quin tipus de FPS utilitzar?

La FPS que usem variarà segons la quantitat d’exposició solar que rebem i el nostre tipus de pell. En tot cas, sempre haurem de fer servir un filtre que ofereixi protecció contra els raigs UVA i UVB.

Algunes cremes, locions per a després de l’afaitat i humectants contenen fotoprotecció solar suficient perquè puguem fer tranquil·lament les activitats del nostre dia a dia. No obstant això, si passes molt temps en exteriors, la teva pell necessitarà FPS de major protecció i resistent a l’aigua, com el que es fa servir a la platja. Els “resistents” o “molt resistents a l’aigua” també són bons per als dies calorosos o si sortim a fer esport. Tot i així, és recomanable no utilitzar-los quotidianament, ja que acostumen a ser enganxosos i no s’adapten bé al maquillatge.

 

Quanta quantitat de FPS utilitzar?

Sabíeu que la majoria de la gent només aplica la meitat o una quarta part del que s’hauria d’aplicar de FPS? Cal posar-se’n sempre una unça, és a dir, uns 30 ml de FPS. Així doncs, durant tot un dia a la platja, caldria fer servir la meitat d’un quart d’ampolla de 250ml. També cal tenir en compte que els filtres solars s’han de posar 30 minuts abans de l’exposició solar perquè la pell els absorbeixi i que és fonamental tornar a posar-se’n en quantitats iguals a la primera aplicació cada dues hores i immediatament després de nedar, suar i eixugar-se amb la tovallola.

 

Els mites més estesos sobre l’ús dels FPS:

Com en molts dels camps de la salut, el món de la cura de la pell està ple de falses creences que prenem per certes, moltes vegades per desconeixement i influència del nostre entorn. Aquests són els més representatius i que segur que més d’una vegada hauràs escoltat!

  • Utilitzar FPS pot causar deficiència de vitamina D

No hi ha estudis que demostrin que aplicar protector solar dificulti l’absorció de la vitamina D. Així mateix, la vitamina D la trobem en suplements alimentaris i aliments com el salmó, els ous, la llet, el suc de taronja …

  • No cal utilitzar FPS si fa fred o el cel està ennuvolat

Fins al 40% de la radiació ultraviolada arriba a la terra en dies ennuvolats. Aquesta percepció errònia ha propiciat i continua propiciant cremades, ja que molta gent no fa servir protecció contra el sol els dies ennuvolats o freds.

  • El 80% de l’exposició solar es produeix durant la infantesa, de manera que ara és massa tard per posar-hi remei

Aquesta és una interpretació errònia. S’ha demostrat que rebem menys del 25% del total de la nostra exposició solar fins als 18 anys. De fet, a mesura que ens fem grans, tendeixen a augmentar les hores d’exposició al sol, ja que passem més temps a l’aire lliure.

 

Finalment, recorda: quan compris un FPS 15 o superior revisa els ingredients, el tipus de protecció que ofereix, assegura’t si està indicat per a l’ús diari o per a l’ús a l’aire lliure i busca si té el Segell de Recomanació de The Skin Cancer Foundation, garantia que el FPS compleix amb els més alts estàndards de qualitat, seguretat i eficàcia.

Et queden dubtes sobre l’ús dels FPS? T’agradaria saber quin tipus de protector t’aniria millor? Contacta amb nosaltres!