Sabies que en només 30 anys, el nombre de casos de pell atòpica s’ha triplicat als països occidentals? I que ja ha esdevingut un dels objectes d’estudi més importants per als dermatòlegs?

La dermatitis atòpica és una malaltia de la pell crònica i no contagiosa que es caracteritza per patir una sequedat extrema i irritació de la pell. Quan es té pell atòpica acostumen a aparèixer petites erupcions a la pell, i fins i tot al cuir cabellut, que provoquen picor severa. Com a conseqüència, la dermatitis atòpica sol tenir un impacte negatiu en la qualitat de vida dels qui la pateixen, i arriba a ocasionar problemes d’autoestima i manca de son.

 

Quines en són les causes?

Segons demostren els estudis, la pell atòpica es desenvolupa a partir de condicions genètiques i també es relaciona amb:

 • Un sistema immunitari feble: la pell es torna més permeable i permet l’entrada d’al·lèrgens (àcars, pèl d’animals, pol·len…) i alguns bacteris que causen reaccions inflamatòries.
 • Els al·lergògens alimentaris: la llet de vaca, l’ou o altres aliments estan involucrats en el sistema digestiu i desencadenen alguns atacs d’èczema.
 • Altres factors, com els productes químics aplicats a la pell, la calor o la transpiració, són irritants i poden desencadenar brots d’èczema.

 

Com evoluciona la pell atòpica?

Si l’èczema atòpic es manifesta als 2 o 3 mesos, apareixen taques vermelles localitzades a les galtes, mans i, posteriorment, a les articulacions, com colzes i genolls.

Més tard, la dermatitis de contacte progressa en brots durant 1 i 2 anys. En aquest cas la pell presenta sequedat extrema, cosa que produeix picor severa i afecta el descans i la qualitat de vida de la persona que la pateixen. Al cap d’uns anys, també es poden desenvolupar altres manifestacions d’atòpia, com ara rinitis i/o asma al·lèrgica.

La comunitat científica recomana tractar des del naixement la pell atòpica. Sobretot, en nadons que encara no estan afectats però que tenen una predisposició genètica a patir-la (per pares o germans amb pell atòpica).

 

Què fer per combatre-la?

Actuar immediatament per interrompre l’evolució de la dermatitis és clau. Per això, és fonamental contactar amb un dermatòleg per tal de controlar-ne l’evolució.

A més, per limitar-ne l’expansió i progressió s’ha cal incidir en els brots d’atòpia de forma específica, ja que cada inflamació de dermatitis atòpica afavoreix noves recaigudes. Per tractar cada brot:

 • Utilitza un tractament farmacològic recomanat pel teu dermatòleg.
 • Evita factors que puguin suposar una reacció inflamatòria: àcars, pol·len, pèls i plomes d’animals, així com l’exposició al tabac.
 • Utilitza roba de cotó i evita la llana i les fibres sintètiques.
 • Redueix l’ús de detergent per rentar la roba.
 • Adequa la temperatura de la llar (19-20°C) i humiteja amb regularitat l’atmosfera.
 • Mantingues l’ambient fresc, sigui ventilant els espais, o bé estenent una tovallola mullada per les habitacions durant la nit.
 • Incrementa l’activitat física, si la sudoració excessiva no augmenta la picor.
 • Neteja la pell de forma diària abans d’aplicar les cremes per pal·liar l’atòpia.

Tens dubtes sobre la pell atòpica? Contacta amb nosaltres i t’ajudarem! 😉