Les meduses són animals pelàgics de mar obert que es mouen bàsicament arrossegats pels corrents marins, que juntament amb les altes temperatures pròpies d’aquesta estació de l’any afavoreixen que aquestes s’acostin a les nostres costes més del que als banyistes ens agradaria. Us expliquem com actuen aquests invertebrats en el moment de la picada, com prevenir-ho, com actuar en cas de picada i destapem alguns dels falsos mites que hi circulen.
Com actuen les meduses quan ens piquen?
El cos de la medusa consta de tres parts principals: l’ombrel·la, els braços orals (que envolten la boca) i els tentacles urticants, i estan formades per un 95% d’aigua. Però que la seva fràgil aparença no t’enganyi, presenten cèl·lules urticants que usen per capturar preses i també com a defensa dels seus depredadors. Dins d’aquestes contenen una càpsula a l’interior de la qual hi ha un filament enrotllat i un verí. Quan una presa entra en contacte amb la superfície de la medusa, la càpsula s’obre i els filaments s’ejecten clavant-se a la presa on injecten el verí provocant aquesta sensació de cremor tan desagradable.
Què fer si et pica una medusa
A continuació, et donem indicacions de com actuar en cas de picada:
No et gratis la ferida. Renta-la amb aigua salda i mai amb aigua dolça, ja que aquesta activa la injecció del verí.
Pots utilitzar vinagre diluït amb una mica d’aigua salada, mai amoníac o alcohol.
El gel pot alleujar la picor i reduir la inflor, però per evitar el contacte l’aigua dolça, poseu-lo en una bossa de plàstic, mai directament. El fred, a més de ser anestèsic, elimina l’efecte del verí i els efectes posteriors que solen ser els més complicats.
Si t’han quedat restes de tentacles retira’ls amb unes pinces i sempre usant guants.
Aplica una pomada antisèptica entre 3 i 4 cops per dia fins que la cicatriu hagi desaparegut.
Falsos mites
Són molts els mites que circulen al voltant de les meduses, però alguns ja s’han convertit en llegendes.
- Un dels més estesos és el que afirma que cal mullar la picada de la medusa amb orina per calmar el dolor. És fals.
- Un altre mite estès és que quan ens piqui una medusa cal sortir immediatament de l’aigua i assecar-se, ja que l’aigua de mar és el millor antídot d’intervenció immediata contra les meduses.
- Fregar amb sorra la zona atacada ajuda. La sorra no té cap efecte positiu ni absorbent sobre el verí de la picada, però sí que pot crear erosions a la pell i augmenta la possibilitat d’infecció.
- Les meduses ataquen els banyistes. Fals. Només descarreguen el verí en cas de contacte amb la nostra pell, és a dir si les freguem. Mai no s’acosten a nosaltres.
- No hi ha remeis de farmàcia contra la picada de medusa. Fals! A hores d’ara ja són més que conegudes les pomades antisèptiques.
Prevenció
La primera mesura per evitar la picada sempre és la prevenció. Primer de tot, informa’t sobre l’estat de la mar. De vegades si veiem bandera groga o fins i tot vermella, no és degut a l’onatge sinó a la presència de bancs de meduses. També pots preguntar als llocs d’auxili o als banyistes mateixos si han vist meduses a la zona. En segon lloc, aplicar abundant crema solar, ja que aquesta crea una pel·lícula protectora a la pell. Actualment, ja hi ha cremes solars repel·lents de meduses.
Esperem haver resolt els dubtes sobre aquest petit, però temut invertebrat, però si tot i això encara necessites més informació, pots contactar amb nosaltres per qualsevol dels canals habilitats i estarem encantats d’atendre’t.