Diferents estudis assenyalen que a la societat cada vegada hi ha més gent que practica algun esport o algun tipus d’activitat física. No és sorprenent, tenint en compte l’importantíssim paper que tenen aquestes activitats en la salut: control del pes, alentiment de l’envelliment, millora de la funció cardiorespiratòria, reducció de l’estrès, augment de la qualitat del son, etc. Però, sabeu que també té un impacte en el sistema immunitari?

El secret està en la intensitat

És difícil respondre en una frase com afecta l’esport al sistema immunitari perquè els seus efectes varien àmpliament en funció de la freqüència, la qualitat i el tipus d’activitat que realitza cada persona.

L’exercici d’intensitat moderada-alta estimula el sistema immunitari. Mitjançant la millora de la circulació sanguínia, l’exercici permet que diferents substàncies del sistema immunitari circulin de manera més eficient per tot el cos. Aquest efecte positiu també segueix durant uns dies després de l’activitat física. 

En canvi, la pràctica d’activitats extenuants altera les defenses immunitàries. Per tant, qualsevol persona amb un entrenament físic similar a l’entrenament individual per a un triatló o una marató té més risc d’activar l’alliberament d’hormones de l’estrès (cortisol, endorfines, etc.) al seu cos. Aquest estrès reiterat condueix a allò que els científics anomenen “finestra oberta”: un període d’un a tres dies durant el qual el sistema de defensa és més vulnerable.

Si us apassiona aquest tipus d’activitat física exigent, no deixeu de fer-la, però heu d’estar atents al què us diu el cos. Tan aviat com apareguin els símptomes d’una petita afecció al sistema respiratori, és recomanable reduir la freqüència i la intensitat dels vostres entrenaments per evitar que el vostre estat empitjori.

Reforçar el sistema immunitari: una qüestió d’equilibri

És evident que la pràctica d’activitat física té beneficis per al sistema immunitari. La regla d’or per no perjudicar-lo? Moderació, per evitar augmentar l’estrès que fa l’activitat al sistema de defensa.

Tot i així, la salut del sistema immunitari també depèn d’altres factors, com ara una dieta saludable. Per descomptat, si teniu dubtes, podeu venir a fer la vostra consulta a la farmàcia. I ja sabeu, bon exercici!